Línie v tvorbe Jany Majerskej

16. 12. 2023 - 29. 12. 2024 | ÚĽUV, Tatranská Lomnica a okolie

Línie v tvorbe Jany Majerskej
Láska k lipovému drevu sa nesie celou tvorbou rezbárky a majsterky ĽUV Jany Majerskej. Jeho vôňa ju fascinovala od útleho detstva, ktoré strávila v rezbárskej dielni po boku svojho otca. Pod jej rukami vznikajú figúrky zvierat, vianočné ozdoby, koníky, figurálne plastiky, črpáky a črpačky, dienka, piesty, zrkadlá či otváracie betlehemy menších i väčších rozmerov. Rezbárstvu sa venuje desaťročia a jej dielo je prejavom neutíchajúcej tvorivosti.
Majsterka drevorezby spomína: „Pravidelné návštevy salaša, pitie žinčice z črpáka, ktorý patril otcovi, ma rýchlo podnietili vyrobiť si vlastný. Tak začali vznikať na rúčkach črpákov plastiky s motívmi pastierov, bačov pri práci a ovečiek – patria k mojim najobľúbenejším výrobkom z detstva. Na nich sa najlepšie nacvičovala rezba polkruhovým dlátkom.“ Otcovmu vzoru zostala verná pri istom type ovečiek a betlehemov, čo potvrdzuje slovami: „Napríklad ovečka bude vždy bezo zmien – ostane pre mňa otcovou.“ V ostatnom sa odpútala a postupne si vytvorila vlastný štýl.
V Galérii a predajni ÚĽUV v Tatranskej Lomnici sa od 16. novembra 2023 do 29. februára 2024 uskutoční predajná výstava jej diel, ktoré potvrdzujú, že drevorezba má v sortimente ÚĽUV-u výrazné postavenie.


Diskusia