Výstava UPoints

12. 9. 2023 - 15. 9. 2023 | Podtatranské múzeum, Poprad

Výstava UPoints

Podtatranské múzeum v Poprade, kultúrna inštitúcia v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja a Galéria umelcov Spiša Vás pozývajú na bannerovú výstavu U-POINTS/Utilitárne body regiónu Spiš.

Výskumný projekt Galérie umelcov Spiša, kultúrneho zariadenia Košického samosprávneho kraja, pod názvom U-POINTS / Utilitárne body regiónu Spiš (utility – urban – unique) po prvýkrát prináša ucelený súpis sochárskych realizácií vo verejnom priestore na území regiónu Spiš s komplexnou fotodokumentáciou, definovaním ich lokácie a prisúdením autorstva.

Územie regiónu Spiš skrýva „nevidené“, časom zabudnuté a v meniacom sa prostredí splývajúce sochárske objekty, ktoré vznikali od 50. rokov 20. sto-ročia až po súčasnosť. Tieto sochárske realizácie predstavujú zrkadlo doby a charakterizujú prístup spoločnosti k uplatňovaniu výtvarného umenia vo verejnom priestore.

Výtvarné umenie začlenené do verejného priestoru miest je umením najmasovejšieho diváka.

Bannerová výstava prezentuje 89 vybraných sochárskych realizácií od 64 autorov z okresov Spišská Nová Ves, Gelnica, Kežmarok, Levoča, Poprad a Stará Ľubovňa. Každý banner obsahuje identifikátor – QR kód s priamym prepojením na web stránku s ďalšími informáciami.

Výstava sa koná v exteriéri Podtatranského múzea v Poprade, Vajanského 72/4 Poprad od 12. júla 2023 do 15. októbra 2023, v čase otváracích hodín múzea utorok – nedeľa od 9.00 do 17.00 hod.



Diskusia