Vernisáž putovnej výstavy Sila a krehkosť

30. 6. 2023 - 30. 6. 2023 | Hotel Panorama, Štrbské Pleso a okolie

Vernisáž putovnej výstavy Sila a krehkosť

Vernisáž putovnej výstavy Sila a krehkosť.

Cieľom výstavy je upozorniť na problematiku onkologických ochorení, ktoré sa čoraz viac týka aj mladých ľudí. Naša výstava zobrazuje portréty a príbehy žien, matiek, s malými deťmi, do 15 rokov, ktoré si v živote prešli neľahkou cestou. Nevzdávajú sa, robia i nemožné ale potrebujú aj našu pomoc.

Snažíme sa aj týmto spôsobom získať finančné prostriedky, ktoré budú použité na zakúpenie doplnkov, pomôcok ale aj úhradu liečby. To, že má niekto onkologickú diagnózu mu nezaručuje , že mu bude umožnená a poskytnutá adekvátna liečba. V mnohých prípadoch tu zlyhávajú poisťovne a pacietky si liečbu musia uhradiť samé.

Vernisáž sa uskutoční v piatok, 30. júna 2023 o 17.00 hod v hoteli Panorama****, Štrbské Pleso.

Portréty putovnej výstavy si následne budú môcť pozrieť návštevníci obchodných centier a hotelov v okresných mestách na strednom a východnom Slovensku.

Rakovinu jej diagnostikovali tesne po pôrode. Ďalšej ju odhalila rutinná lekárska prehliadka. Charitatívna putovná výstava prináša príbehy deviatich žien – matiek – ktoré onkologické ochorenie zasiahlo v pomerne mladom, resp. produktívnom veku. Výťažok im pomôže, napríklad, uhradiť náklady na liečbu. Mesačne sa pohybujú v tisícoch eur.  Výstava je tiež pripomienkou, že rakovina si nevyberá – týka sa aj mladých ľudí. 

 

Mnohé boli mamami, iné sa nimi túžili stať, keď do ich života vstúpilo zákerné ochorenie – rakovina. Onkologické ochorenie im potvrdili vo veku 20 – 40 rokov. Liečba bola dlhá a náročná. V mnohých prípadoch v čase covidu, čo situáciu významne komplikovalo – predĺžovali sa čakacie doby na vyšetrenia a aj návštevy v nemocniciach boli obmedzené. Do vyliečenia vložili maximum. Nevedeli sa zmieriť s myšlienkou, že boj s chorobu prehrajú. Nemohli. Doma ich čaklali malé deti.

 

„Spolužiačky riešili, čo so životom po výške. A ja som sa zamyšľala nad tým, či prežijem“, hovorí Lýdia, ktorej nádor na prsníku diagnostikovali ako vysokoškoláčke.

„Každý deň si spomeniem na všetky svoje známe, ktorým sa z ochorenia nepodarilo vyliečiť. Mne áno“, hovorí Gabika. Medzi ženami, ktorých portréty s príbehmi budú vystavovať v hoteloch a obchodných domoch, sú však aj tie, ktorým sa ochorenie vrátilo a na liečbu potrebujú mesačne tisce eur. Jednou z nich je aj Katarína. Po dvoch nevydarených tehotenstvách sa jej v roku 2018 podarilo na svet priviesť synčeka. Radosť a nadšenie z rodičovstva vystriedal strach a obavy, keď do jej života vstúpila rakovina. Po neúspešných liečbach jej zdravotná poisťovňa zamietla ďalšiu navrhnutú, na ktorú Katka potrebuje 60 tisíc eur. „Chemoterapia, operácia, rádioterapia zo mňa urobila invalidného dôchodcu vo veku 30 rokov. Pri malom dieťati však nemáte čas zúfať ani ľutovať sa“, dopĺňa.

 

Pod každým portrétom bude stručne zrhnutý príbeh ženy s číslom účtu, a variabilným symbol prostredníctvom ktorého ju darcovia môžu podporiť. Výťažok bude použitý na úhradu liečby, či kúpu kompenzačných pomôcok. Výstavu otvárame vernisážou 30. júna 2023 v hoteli Panoráma na Štrbskom Plese. Portréty putovnej výstavy si následne budú môcť pozrieť návštevníci obchodných centier a hotelov v okresných mestách na strednom a východnom Slovensku (napríklad v Martine, Liptovskom Mikuláši, Poprade, Žiline, Banskej Bystrici, Spišskej Novej Vsi, Prešove, Košiciach, Michalovciach a Humennom.

Kontakt pre médiá:

Petra De Campos, 0903 272 579, petra@evan.sk

OZ Venus vzniklo v roku 2016 v Spišskej Novej Vsi. Jeho členky pravidelne realizujú kultúrno-spoločenské, športové a vzdelávacie podujatia a tiež  aktivity protredníctvom ktorých pomáhajú  ľuďom v núdzi. Vlajkovým podujatím je Ružový pochod za zdravé ženy.

OZ Onkomamky – cez životnú skúsenosť ku občianskemu združeniu.

Nemáme potrebu zastúpiť štát/systém v oblastiach, kde nekoná. Namiesto mnohých výhovoriek „ako sa to nedá“, pracujeme na tom, aby sme našli spôsob „ako sa to dá“. Prekážky neznamenajú koniec, je toľko možností, len ich treba hľadať. My sme sa už rozhodli. Spájame sa s partnermi, ktorých osloví pridaná hodnota „krajšieho zajtrajšku pre Onkomamky“.



Diskusia