Výstava Emil Semanco – Štyri nočné doby

25. 5. 2023 - 24. 5. 2023 | Artklub Tatranskej galérie, Poprad

Výstava Emil Semanco – Štyri nočné doby

Výstava Emil Semanco – Štyri nočné doby v Artklube Tatranskej galérie v Poprade.

Vernisáž výstavy sa uskutoční 25.4.2023 o 17:00 , výstava potrvá do 24.5.2023. Hudobný hosť vernisáže bude Erika Džurňák Jašová.

Tatranská galéria v Poprade prináša pri príležitosti 70. narodenín slovenského umelca Emila Semanca inštaláciu s názvom Štyri nočné doby. Predstavuje výber z jeho doterajšej tvorby, ktorej dominuje technika koláže.

EMIL SEMANCO, PhDr. (1953, Čertižné, Slovensko), publicista, výtvarník, starosta Umeleckej besedy slovenskej. V Sobranciach a Humennom absolvoval základnú a strednú školu. V rokoch 1972 až 1977 študoval na Filozofickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Prešove výtvarnú výchovu, slovenský jazyk a literatúru. Do roku 1982 pôsobil v Prešovských novinách, potom v Bratislave ako riadiaci pracovník v redakciách viacerých ústredných denníkov, časopisov a v Slovenskej televízii. Založil a viedol viacero periodík.

V roku 1984 zavŕšil doktorandské štúdium dejín umenia. Od roku 1995 je členom Umeleckej besedy slovenskej a stále pôsobí vo vedení tohto najstaršieho umeleckého spolku na Slovensku. Má za sebou rozsiahlu publicistickú, literárnu aj výtvarnú tvorbu. Je autorom viacerých kníh poézie a literatúry faktu, laureátom Ceny Rudolfa Jašíka a v roku 2005 mu udelili Medzinárodnú cenu E. E. Kischa za publikáciu Najkrajší kút.

Okrem koláže sa zaoberá aj výtvarnou teóriou, úžitkovou grafikou a knižnou ilustráciou. Je organizátorom medzinárodného tvorivého plenéru Pieninská pasovačka. Momentálne žije a tvorí v Bratislave a striedavo aj v neďalekej Kamienke.



Diskusia