Noc múzeí a galérií na Kežmarskom hrade

13. 5. 2023 - 13. 5. 2023 | Kežmarský hrad, Okolie

Noc múzeí a galérií na Kežmarskom hrade

V sobotu 13. mája 2023 sa uskutoční medzinárodné podujatie Noc múzeí a galérií, počas ktorého sa Kežmarský hrad pre návštevníkov otvorí aj počas večerných hodín. Tento rok si pre vás pracovníci Múzea v Kežmarku pripravili zaujímavé prednášky aj netradičnú nočnú prehliadku Kežmarského hradu.

Noc v múzeu pod hviezdami

  • 18:00 vám prezradíme tajomstvá kežmarskej histórie, budete mať jedinečnú príležitosť oboznámiť sa s prácou reštaurátorky obrazov. Dozviete sa taje reštaurátorského procesu, ktorý okrem umeleckého talentu musí zahŕňať aj veľké vedomosti z oblasti chémie a ďalších exaktných vedeckých odborov.

    Reštaurovanie je svojim spôsobom aj detektívna práca. Reštaurátor odkrýva zabudnuté aj stratené príbehy umeleckých artefaktov. Prednášku pod názvom „Odkrývanie tajomstva obrazu“ poslucháčom a poslucháčkam prednesie Mgr. Art. Ludmila Zozuľáková z Košíc. Po jej ukončení bude pre prítomných pripravené aj netradičné dobové pohostenie – pivová medovina a Thökölyho sušienky.

  • 20:00 si nenechajte ujsť špeciálnu prednášku „Vo svetle noci“ o problematike svetelného znečistenia, ktorej lektorom je RNDr. Igor Kudzej, CSc.
  • 21:15 sa môžete zúčastniť prehliadky Kežmarského hradu pri svetle sviečok. Dozviete sa, kde bola rytierska sieň, jedáleň, spálne… Svoje dávne tajomstvá vám vyrozprávajú aj zachované fresky.


Diskusia