Cigánsky boxer

22. 11. 2022 - 22. 11. 2022 | Tatranská galéria, Poprad

Cigánsky boxer

Divadelné predstavenie Cigánsky boxer, ktoré sa uskutoční v utorok 22. novembra 2022 o 11.00 a 18.00 v Tatranskej galérii na Hviezdoslavovej ulici 12 v Poprade.

Divadelná inscenácia v podaní českého herca Filipa Tellera sa v priestoroch Tatranskej galérie uskutoční 22. novembra 2022 o 11.00 a 18.00 hodine. Divadlo jedného herca ponúkne príbeh o priateľstve, ktoré bolo v Tretej ríši zakázané… Monodráma vychádza zo života boxerskej hviezdy Johanna Wilhelma Trollmanna, zvaného Rukeli, ktorý sa v roku 1933 stal majstrom Nemecka v poloťažkej váhe. Medzi súpermi vynikal svojím neobvyklým, tanečným boxerským štýlom a silnou charizmou. Titul mu však bol neskôr kvôli jeho rómskemu pôvodu odobraný. Posledný zápas absolvoval s odfarbenými blond vlasmi a napudrovanou tvárou ako karikatúra „árijského“ boxera. Po vypuknutí druhej svetovej vojny bol povolaný do armády, po vylúčení Rómov z ozbrojených zložiek neskôr deportovaný do koncentračného tábora Neuengamme. Zavraždili ho v roku 1944 vo Wittenberge, pobočnom tábore.

„Musíš vedieť dať ranu od srdca!“ hovorí Ruki svojmu kamarátovi Hansovi. V divadelnej hre Cigánsky boxer, ktorú v roku 2015 napísala nemecká autorka Rike Reiniger, stvárňuje Filip Teller postavu bývalého boxera Hansa, dlhoročného Rukiho boxerského parťáka, pozorovateľa a obdivovateľa. Inscenácia od svojej premiéry v Prahe v roku 2016 získala pozitívne ohlasy od publika i kritiky. Postava Hansa priniesla Tellerovi na 34. ročníku festivalu netradičných divadiel v Kopřivnici cenu za najlepší herecký výkon.

Filip Teller (*3. jún 1991) je herec, moderátor, stand up komik a zdravotný klaun. Absolvoval Janáčkovu akadémiu múzických umení v Brne, ateliér autorského herectva, pohybového divadla a klaunstva. Štyri roky moderoval vlastnú divadelnú talkshow Tell or Show v Divadle Bolka Polívku. V súčasnosti sa venuje písaniu celovečerných stand up comedy predstavení a hier. Objavil sa v epizódnych rolách českých seriálov či v dokumentárnom filme 13 minút od režiséra Víta Klusáka.

Vstup na podujatie je voľný.



Diskusia