Psotkov memoriál

15. 10. 2022 - 15. 10. 2022 | Štrbské Pleso, areál bežeckého lyžovania, Štrbské Pleso a okolie

Psotkov memoriál

Najstarší vysokohorský krosový beh v strednej Európe a jeden z najstarších vysokohorských behov v Európe vôbec na počesť legendy česko-slovenského horolezectva Jozefa Psotku. Memoriál je venovaný pamiatke slovenských horolezcov – obetiam Mount Everestu. Jozef Psotka spolu s Ang Ritom a Zolom Demjánom po prelezení južného piliera vystúpil 15.10.1984 na vrchol Mount Everestu. Jozef Psotka zahynul pri zostupe z Južného sedla.

Po prelezení juhozápadnej steny Mount Everestu Boningtonovou cestou alpským spôsobom v dňoch 14.-  17.10.1988, vystúpil Jozef Just 17.10.1988 na vrchol Mount Everestu. Pri zostupe z južného vrcholu zahynuli Dušan Becík, Peter Božík, Jaroslav Jaško a Jozef Just.

Môžete sa tešiť na úplne novú trasu, ktorou sa prebehnete ponad Štrbské pleso a zavedie vás až tesne pod vrchol dominantného Kriváňa, odkiaľ vás čaká dlhý zbeh na Tri studničky, kde bude prvá občerstvovačka. Po magistrále pobežíte popri Jamskom plese chodníkom ako z rozprávky a výživnou Furkotskou dolinou hore na Chatu pod Soliskom. Chatár pre vás určite bude mať pripravené niečo na povzbudenie ducha aj tela.

Trať BASIC vedie ďalej modrou značkou, v spodnej časti popri vleku a potom lesným chodníkom až k bývalej stanici lanovky pri Štrbskom plese. Odtiaľ to môžete naplno rozbaliť po vyznačenej bežkárskej trati rovno do cieľa v Areáli bežkárskeho lyžovania.

Trať EXTREME sa dole, pred skokanskými mostíkmi odpája z modrej značky a treba odbočiť doľava a po kamenistej zjazdovke „Esíčko“ k spodnej stanici sedačkovej lanovky, kde vás už budú čakať usmiatí kamaráti na druhej občerstvovačke, aby ste mali dosť síl vybehnúť Mlynickou dolinou popri nádhernom Vodopáde Skok až do Bystrého sedla. A keď sa dosýta pokocháte výhľadom na okolité štíty a doliny, čaká vás už len zjazd Furkotskou dolinou, popri Wahlenbergových plesách a kúsok hore, na Chatu pod Soliskom. Na chate to s rumom moc nepreháňajte, aby ste stihli limit do cieľa. Dobrá správa je, že odtiaľto pobežíte už naozaj len dolu, po modrej značke k Štrbskému plesu a jemne zvlnenou cieľovou rovinkou do cieľa v Areáli bežkárskeho lyžovania.

Celá trasa BASIC má 26km a 1600m prevýšenie, trať EXTREME má 38km s prevýšením 2500m.



Diskusia