V botanickej záhrade počas Víkendu otvorených parkov a záhrad poukážu aj na zmenu klímy

03. 6. 2022 - 03. 6. 2022 | Botanická záhrada Tatranská Lomnica, Tatranská Lomnica a okolie

V botanickej záhrade počas Víkendu otvorených parkov a záhrad poukážu aj na zmenu klímy

Tatranská Lomnica, 2. júna 2022

Expozícia tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici sa v rámci populárnej akcie pridáva k stovkám európskych „zelených oáz“ už ôsmykrát. Okrem toho, že sa návštevníci v piatok poprechádzajú zákutiami botanickej záhrady s fundovaným komentárom, prichádzajú tatranskí výskumníci aj s aktivitami o zmenách klímy.

Parky a záhrady tvoria neoddeliteľnú súčasť života človeka, niektoré ponúkajú azyl v rušnom meste, iné môžu byť genofondom vzácnej flóry a zdrojom informácií pre každého, kto má chuť rozšíriť si botanický rozmer či pokochať sa kvetenou – tak je tomu v Expozícii tatranskej prírody, ktorú prevádzkuje Správa Tatranského národného parku so sídlom v Tatranskej Lomnici. Práve na dôležitosť zelených útočísk” má upozorniť podujatie Víkend otvorených parkov a záhrad, pre jeho XVI. ročník zvolili organizátori celoeurópsku tému „Parky a záhrady čelia klimatickej zmene”.

Po chladnej jari kvitne ešte veľa druhov

Sprievodný program si pre návštevníkov botanickej záhrady pripravili výskumníci v piatok 3. júna. Za bežné vstupné čakajú na záujemcov komentované prehliadky o 10. a 14. hodine, rezervovať by si mali zhruba 40 minút, výsledný čas bude závisieť od úrovne zvedavosti skupiny. Ďalšou dobrou správou – hlavne pre pravidelných návštevníkov – je, že po chladnej jari kvitnú ešte počas týchto dní druhy, ktoré už boli po minulé roky v rovnakom čase odkvitnuté. „Využijeme tiež aktivitu a poznatky našich lesných pedagógov a na ukážke ekohier budeme demonštrovať, ako sa klimatické zmeny dotýkajú vegetácie plies a potokov, ale aj zveri,“ vymenúva botanička Zuzana Homolová, ktorá je vedúcou Výskumnej stanice a Múzea TANAP-u i odbornou garantkou Expozície tatranskej prírody.

Nielen výchova a vzdelávanie

V botanickej záhrade počas Víkendu otvorených parkov a záhrad poukážu aj na zmenu klímy

Jednou z ekohier, ktoré na návštevníkov čakajú medzi a 9. a 15. hodinou, bude aj priraďovanie rastlín k biotopom, do ktorých patria. „Ukážeme si to hlavne na chránených druhoch ako iskerník zakoreňujúci, ktorý rastie na území Slovenska iba na jedinej lokalite vo Vysokých Tatrách. Jeho výskyt je izolovaný a existencia viazaná na kolísajúcu hladinu plesa, pri ktorom rastie,“ prezrádza čriepky z piatkového programu Homolová. Práve klimatické zmeny, ktoré spôsobujú klesanie vody v jazere, môžu zapríčiniť vyhynutie ojedinelého druhu. „Okrem výchovy či vzdelávania má botanická záhrada aj ďalšie dôležité poslanie, tým je záchrana a zachovanie vzácnych a ohrozených druhov tatranskej flóry,“ pripomína podstatnú úlohu záhrady botanička.

V botanickej záhrade počas Víkendu otvorených parkov a záhrad poukážu aj na zmenu klímy

Expozícia tatranskej prírody má dvere otvorené medzi 9. a 17. hodinou až do konca augusta, od 1. do 18. septembra sú rastlinky prístupné očiam návštevníkov do 15. hodiny. Vstupenka pre dospelých stojí 2,5 eura, o euro menej zaplatia deti a študenti, seniori i držitelia preukazov ZŤP. Vstup do botanickej záhrady je povolený aj so psom, ktorého však majiteľ musí mať na vôdzke a dozrieť, aby štvornohý miláčik nevybiehal mimo chodníka. Záhradkári si môžu do svojich skaliek a záhonov prikúpiť rôzne skalničky.

Zdroj: Jana Tomalová, redaktorka časopisu Tatry, Správa Tatranského národného parku so sídlom v Tatranskej Lomnici



Diskusia