Medvedie dni 2019

31. 7. 2019 - 03. 8. 2019 | Hrebienok, Starý Smokovec

Medvedie dni 2019

12. ročník obľúbeného tatranského festivalu medveďov sa vracia na Hrebienok!

Tento rok budú však Medvedie dni úplne NOVÉ

Počas štyroch dní bude na vás a vaše ratolesti čakať množstvo tatranskej zábavy v podobe úplne nových atrakcií, nových súťaží, či hier. Tento rok nebude chýbať množstvo vzdelávacích aktivít, rôzne workshopy na ktorých si budete môcť vyskúšať prácu z drevom, plastom, či kovom. 

Veľkou novinkou tohto roku bude nový a väčší areál, ktorý doplnia dva pódiové programy, na ktorých sa vystrieda množstvo divadelných hierhudobných vystúpení, či rôzne zážitkovo – enviromentálne a hlavne zábavne projekty. Deťom sa predstaví aj známy spisovateľ, básnik a rozprávkar Daniel Hevier, ktorý bude rozprávať o tajomstvách čítania, o knihách, či jeho samotnej práci. Na pódiu sa vám taktiež predstaví enviromentálno – zábavky program PlasťáciFidlikantiSĽUK, či Funny Fellows

Areál Hrebienka počas Medvedích dní bude tento rok žiť oveľa viac! Vyskúšať a zažiť budete môcť nové atrakcie a hry z dielne našich partnerov Galéria PoliankovoTricklandia, či Dobrá hračka, ktorých projekty sú v tatrách veľmi úspešné. Novinkou bude aj interaktívna galéria svetla – Kvantarium.


Prvý deň • 31. júl, 2019

Počas prvého dňa medvedieho festivalu na Hrebienku sa môžete tešiť na hudobné a muzikálové divadlo hudby ktoré vám zahrá predstavenie Asterix a voľba starostu. Na pódiu sa vám taktiež predstaví zábavno vzdelávací projekt Plasťáci. Dňom vás bude sprevádzať moderátor a zabávač Roman Féder.   

Druhý deň • 1. august, 2019

Druhý deň festivalu Medvedie dni sa na pódiu zabavíte s úspešným tanečno-umeleckým zoskúpením – škola tanca Credance. Na pódiu sa vám taktiež predstaví hudobná skupina Hevi Dubi Komiks Band. Zabaviť a vypočuť si budete môcť počas dňa aj program Podobám sa na Heviera. 

Tretí deň • 2. august, 2019

Počas tretieho dňa festivalu vás bude čakať predstavenie SĽUK – Zvuky nie sú muky. Počas piatku budete môcť zažiť workshop – Čítaj s porozumením zameraný na schopnosť správne „čítať“ a chápať text. Teší sa vás aj Včelára z východu, či lesnú pedagogiku o spoznaní prírody a života v lese. 

Štvrtý deň • 3. august, 2019

Posledný deň Medvedích dní na Hrebienku je pre vás pripravený program – Fidlikanti, ktorí pricestujú na Medvedie dni aby si s vami zahrali, zaspievali a ukázala všetko, čo vedia. Tešiť sa taktiež môžete na svetový muzikálový hit – Cats. Celým programom vás bude sprevádzať Mariana Kovačechová.


↓ ↓ ↓  Celý podrobný program podujatia nájdete nižšie ↓↓ ↓  


Mapa podujatia Medvedie dni 2019

Počas 4 dní je pre vás počas tatranského festivalu na Hrebienku – Medvedie dni pripravený nový a väčší areál.

Medvedie dni 2019
Mapa areálu

Mapa parkovania počas podujatia

Pre pohodlnú navigáciu a pomoc pri hľadaní vhodného parkovacieho miesta si prosím preštudujte mapu parkovania počas podujatia Medvedie dni 2019.

Medvedie dni 2019
Mapa parkovania


Medvedie dni 2019

PROGRAM Medvedie dni 2019

Prvý deň / 31.07.2019

V prvý festivalový deň vás programom bude sprevádzať, kapelník, herec a moderátor Roman Féder.

HLAVNÉ PÓDIUM

09:45   Oficiálne otvorenie MD 2019

10:30 Asterix a voľba starostu!

Počas obdobia svojej existencie sa Divadlo hudby vyprofilovalo ako hudobné, muzikálové divadlo zamerané na tvorbu pre deti a mládež.  Je jediným divadlom tohto typu na Slovensku. V muzikálom predstavení Asterix a voľba starostu sa pozrieme, ako Asterix a Obelix prekabátia Cézara.

11:15  Roman Féder – súťaže

11:35  Poštová poisťovňa prvá pomoc

12:00  Škola tanca s Credance

Úspešné nadnárodné tanečno-umelecké zoskupenie profesionálnych tanečníkov. Jeho zakladateľom je Laco Cmorej, ktorý je aj jej choreografom a tanečným pedagógom. Jeho tanečné lekcie sú dlhodobo najžiadanejším interaktívnym programom Medvedích dní už niekoľko rokov za sebou.

12:30 Roman Féder s Tanapákmi

Roman Féder sa bude zhovárať s predstaviteľmi TANAP-u. Dozvieme sa mnohé zaujímavosti z prírody ako aj jej ochrany, ktorú môžeme i my do značnej mieri ovplyvňovať a pomáhať jej. 

13:30 Funny Felows – Maškary

Veselé karnevalové hudobné predstavenie s edukáciou v prevedení kapely Funny Felows.

15:30  Ďurošík – divadlo Actores 

Vydajte sa s nami na dobrodružnú cestu za zbojníckym osudom a vstúpte do sveta čarovných bytostí, statočných zbojníkov, dobrotivého ľudu, či skúpych zemepánov. Príbeh sa odohráva počas Svätojánskej noci, keď na svet prichádza dlho očakávaný zbojník Ďurko. Očakávaný nielen celou dedinou, ktorú treba vyslobodiť spod vlády nenásytného zemepána, ale jeho narodenia sa nevie dočkať aj samotný zemepán. Dobrotivá striga Hedviga, sprevádzajúca Ďurka na cestách, odhalí silu prírody. Svojím humorom vyčarí nejednému úsmev na perách, ale zároveň poukáže na dôležitosť spravodlivosti a lásky. Láskou k Ďurkovi zahorí nejedno srdce, no to jeho si získa len jedna. Prelínanie bábkových postupov s činoherným herectvom v kontexte ľudového divadla, rovnako ako aj scénické stvárnenie a kostýmy vytvárajú fikciu sveta čarovných bytostí. Hudobné a tanečné výstupy v inscenácii dotvárajú celkovú ilúziu a podporujú tému lásky a spravodlivosti. A tak, ako v každej rozprávke, aj v tej našej zvíťazí dobro nad zlom.

16:30 Roman Féder

PÓDIUM

10:00 Plasťáci

Zážitkový, environmentálny, zábavno-vzdelávací  projekt

Je zameraný na ochranu životného prostredia, kreativitu detí a ich vzdelanie v oblasti Environmentálnej problematiky. Možno máte podobnú skúsenosť, ste na prechádzke v prírode, na turistike, v lese,  parku, alebo športujete vo vašom okolí, pozriete sa okolo seba a vidíte plastové fľaše pri chodníkoch, na lúke, na kopci nad mestom. Takéto fľaše sme pozbierali a vytvorili z nich bábky.

12:30 Iná hudba 

Interaktívny hudobný program „Iná hudba“ sprevádza deti po iných krajinách alebo ich vovádza do iných historických období. Deti hrávajú na nástrojoch z rôznych exotických krajín a siahajú aj po historických nástrojoch. Sami si vyrobili antickú lýru, či stredovekú ninjeru.  

14:15 S deťmi sa dá dohodnúť

Stretnutie spisovateľa, básnika, rozprávkara a textára Daniela Heviera so svojimi detskými čitateľmi a ich rodičmi. V hodinovom programe im autor porozpráva o tajomstvách čítania, o knihe, ktorú môžu písať spolu s ním, o komikse, do ktorého kreslia skutočné deti. Pomedzi to im zahrá a zaspieva svoje pesničky, pretože je nielen textárom Pavla Haberu, ale skladá si aj vlastné piesne. Ako jediný slovenský spisovateľ aj repuje, takže divákov čaká zaujímavý zážitok. Zodpovie na všetky zvedavé otázky a na záver im podpíše knihy, ktoré si môžu zakúpiť a do každej nakreslí originálne osobné venovanie.


Druhý deň / 01.08.2019

V druhý festivalový deň vás programom bude sprevádzať, choreograf, tanečník, tanečný pedagóg a moderátor v jednej osobe Mgr. Ladislav Cmorej, ktorý úspešne absolvoval štúdium na Pedagogickej fakulte UKF v Nitre v odbore Učiteľstvo I. stupňa ZŠ so zameraním na rómske spoločenstvo. V r. 2000 medziodborovo študoval na Katedre tanečnej tvorby VŠMU v Bratislave. Od r. 1997 účinkuje a podieľa sa tvorivo v mnohých muzikáloch, tanečných, činoherných alebo pohybových divadelných predstaveniach, televíznych reláciách, rôznych festivaloch. Jeho nekonečný pozitivizmus a vždy dobrá nálada odhalila jeho ďalší talent, ktorou je komunikácia s divákom, čo bol už iba krôčik k moderovaniu rôznych spoločenských podujatí. V roku 2018 po prvýkrát moderoval aj naše podujatie Snežné psy v Tatranskej Lomnici – Štart.

HLAVNÉ PÓDIUM

09:30  Laco Cmorej

10:50 Kúzelný strom

Tárajko a Popletajka sú plody kúzelného stromu. Vykvitli, dozreli a spadli zo stromu na Zem, aby pomohli prírode a zvieratkám. Jazerá, rybníky a moria sú plné odpadu, a preto Tárajko a Popletajka pomôžu zlatej rybke vyčistiť vodu v jazierku. Spoločne s veveričkou, odpadkovou profíčkou, vyzbierajú všetky odpadky z lesa a naučia deti správne triediť odpad. Lastovičke Evičke postavia domček na čerstvom vzduchu a mravčekovi pomôžu nájsť tieň pred páliacim slnkom. Tárajko a Popletajka v predstavení poukážu tiež na skutočnosť, že ak nezastavíme vyrubovanie lesov, či stromov, tak naša Zem, pomaly ale isto zahynie….a to predsa nikto nechce.

12:15  Škola tanca s Credance

Úspešné nadnárodné tanečno-umelecké zoskupenie profesionálnych tanečníkov. Jeho zakladateľom je Laco Cmorej, ktorý je aj jej choreografom a tanečným pedagógom. Jeho tanečné lekcie sú dlhodobo najžiadanejším interaktívnym programom Medvedích dní už niekoľko rokov za sebou.

12:45 Poštová poisťovňa prvá pomoc

Dozviete sa, ako sa správne správať v našich horách. Čo robiť v prípade nehody, ale aj množstvo ďalších zaujímavostí z práce záchranára.

13:30 Dráčik Háčik

Činoherná inscenácia rozprávky Dráčik Háčik alebo byť dráčikom je úžasné. Veselý rozprávkový príbeh o hľadaní a nájdení vlastnej cesty. Hlavný hrdina – malý dráčik Háčik sa pre svoju záľubu vymyká z klasického obrazu hrozného draka. Veľmi rád háčkuje a na trénovanie chrlenia ohňa, strašenia rytierov a unášania princezien nemá čas, a čo je podľa jeho otca draka ešte horšie – ani nadšenie. Má obavy, že z neho nikdy poriadny drak nevyrastie. Háčik však verí, že byť pravým drakom a zároveň háčkovať sa dá. Aby to dokázal, odíde do sveta zbierať hrdinské skutky. Dostane sa do množstva nebezpečných situácií, z ktorých sa vždy, aj za pomoci kamaráta vrabca a drakulienky Okulienky, elegantne „vyháčkuje“.

14:30 Laco Cmorej – súťaže

15:00 Laco Cmorej s Tanapákmi

Laco Cmorej sa bude zhovárať s predstaviteľmi TANAP-u. Dozvieme sa mnohé zaujímavosti s prírody ako aj jej ochrany, ktorú môžeme i my do značnej mieri ovplyvňovať a pomáhať jej. 

15:30 Hevi Dubi Komiks Band (HDKB)

Táto unikátna hudobná skupina vznikla ako reakcia na potrebu vytvoriť piesne pre súčasnú generáciu detí, ktoré už odrástli zo „škôlkárskej produkcie“ á la Spievankovo a hľadajú si svoju hudbu. HEVI DUBI KOMIKS BAND oslovuje poslucháčov a divákov vo veku 6 -12 rokov, ale chce byť prístupným aj ich rodičom či seniorom. Definujeme ich ako „piesne pre celú rodinu.“ Projekt producentsky zastrešuje skúsený autorský tím Hevi Dubi – známy autor a textár piesní pre deti a dospelých Daniel Hevier a všestranný hudobný skladateľ Rastislav Dubovský. Členovia kapely hrajú na niekoľko nástrojov, spievajú v dokonalom viachlase a popri tom zabávajú seba i publikum. Ale pozor! Aj keď sú piesne určené pre deti, tínedžerov či mladé rodiny, nie sú to žiadne infantilné kúsky. Nijaké žabky a medvedíci! Je to hudba pre súčasné, náročné a inteligentné publikum, hoci má aj 6 či 9 rokov.

16:30  Laco Cmorej

PÓDIUM

10:00 Hocus&Lotus

Vedecky overený inovatívny spôsob učenia cudzích jazykov detí! Hocus&Lotus je viac ako metóda, je to vzdelávací program, ktorý podporuje okrem znalostí cudzieho jazyka: rozvoj psychomotoriky vo vzťahu k významu slov pomocou hudby a spevu, utváranie tímového ducha a rozvoj sociálnych kompetencií utváranie pozitívnych emócií, čím napomáha zdravému rozvoju dieťaťa. Základným cieľom kurzov Hocus&Lotus je osvojenie nového jazyka, no popri tom: rozvíja lásku pre nový jazyk a teda silnú motiváciu rozprávať týmto jazykom, vďaka emóciám k svojej magickej učiteľke; rozvíja sa naratívna schopnosť: dieťa sa učí rozprávať príbehy Hocusa a Lotusky a vytvárať nové príbehy počas hodín a to bez strachu z rozprávania!

11:45 Podobám sa na Heviera 

Program básnika, spisovateľa, textára pre dospelého diváka. V hodinovom programe sa autor predstaví nielen ako pútavý rozprávač a prednášateľ svojej tvorby, ale aj ako hudobník – klavirista, spevák, dokonca aj ako reper. Okrem iného porozpráva aj historky, ako vznikli dnes už kultové piesne Držím ti miesto, Ľudia nie sú zlí alebo Líška Janky Kirschner.

13:00 Diskusia pre rodičov 

Na tému: bilingvizmus, podpora učenia jazykov, vývinovo-psychologické aspekty učenia.

14:15 Hevi Dubi Komiks Band – workshop

Profesor Dubi Forte (hudobný skladateľ Rastislav Dubovský) spolu s ďalším členom kapely HDKB sa formou interaktívneho workshopu venujú deťom na festivale a uvedú ich do sveta hudby – hravou formou skúšania rôznych perkusijných nástrojov, počúvania a kreslenia hudby, alebo si deti môžu skúsiť aj vo vlastnej interpretácii zaRAPovať a nahrať verziu rapovej piesne z repertoáru HDKB s textom Daniela Heviera.


Tretí deň / 02.08.2019

HLAVNÉ PÓDIUM

09:30 Laco Cmorej 

10:45 Posledný dinosaurus

V múzeu sa z vajíčka vyliahne malý dinosaurus, ktorému personifikujeme ľudské správanie aj pocity. Tak ako každé dieťa, aj náš dinosaurus – Samo, sa v istom období pýta, odkiaľ pochádza, kto a kde sú jeho rodičia. A keďže je na svete sám, vydá sa hľadať svoju rodinu. Putuje po svetadieloch, každý z nich má svoju veselú pesničku (zameraná na základné geografické, podnebné, či biologické jedinečnosti). Teda okrem hlavnej sociálnej príbehovej línie – hľadania identity, pravej rodiny a priateľstva, obohacujeme základnú tému aj o poznávanie sveta (svetadielov), cez postavičky v príbehu.

11:45 Laco Cmorej a Poštová poisťovňa prvá pomoc

Laco Cmorej sa bude zhovárať s odborníkmi na prvú pomoc. Dozviete sa ako sa správne správať v našich horách. Čo robiť v prípade nehody, ale aj množstvo ďalších zaujímavosti z práce záchranára.

12:15  Škola tanca s Credance

Úspešné nadnárodné tanečno-umelecké zoskupenie profesionálnych tanečníkov. Jeho zakladateľom je Laco Cmorej, ktorý je aj jeho choreografom a tanečným pedagógom. Jeho tanečné lekcie sú dlhodobo najžiadanejším interaktívnym programom Medvedích dní už niekoľko rokov za sebou.

13:00 Laco Cmorej a horskí nosiči/horskí vodcovia

13:45 Domček, domček, kto v tebe býva?

Bábkové divadelné predstavenie s pesničkami pre deti aj detičky.  Veselý rozprávkový príbeh o malom domčeku a veľkom priateľstve. Mladý zamilovaný pár Mirko a Marika na prechádzke snívajú o svojej budúcnosti, o tom, ako si postavia dom, ani veľký ani malý, pri tom dome si zasadia strom a… a zrazu na čistinke pod lesom zbadajú malý opustený domček, do ktorého sa práve v tej chvíli chcú nasťahovať viacerí obyvatelia lesa (roháč, žabka, ježko, zajko, líška a ešte aj veľký maco). Či sa im to podarí a či nie, túto otázku Vám divadelné predstavenia zodpovie. Bábkové divadelné predstavenie je adaptáciou rovnomennej ľudovej rozprávky.

15:30 Zvuky nie sú muky – SĽUK

Muzikantská veselohra Zvuky nie sú muky formou hry a vtipu zoznámi deti vo veku od 5 do 10 rokov s rôznymi ľudovými hudobnými nástrojmi a hudobnými hračkami. Počas interaktívneho predstavenia sa detskí diváci naučia hudbu nielen vnímať, ale aj tvoriť. Spolu s muzikantami si majú možnosť zaspievať, vyskúšať svoju rytmickú zdatnosť a zahrať malú divadelnú etudu priamo na javisku. Presvedčia sa tak, že svet hudby je pestrý, plný najrozličnejších zvukov, buchov, treskov i pleskov a spoznávať ho je zábava!

PÓDIUM

10:00 Čítanie s porozumením

Čítaj s porozumením – Slovo, ako obraz je EDUKATÍVNO – KULTÚRNY PROJEKT. Workshop pre žiakov základných aj stredných škôl zameraný na schopnosť správne „čítať“, teda chápať text. Základom workshopu je cez dramatické umenie – herectvo, réžiu, dramaturgiu kreatívnym spôsobom motivovať žiakov. Dramatický umelec, aby mohol pracovať, musí chápať. Jeho prácou je väčšinou prerobiť text, literatúru,  do javiskového tvaru. Snaží sa a musí pochopiť rozumom, citom, ale aj zmyslami. Celým telom. Aké sú postupy, ako na to? To sa dozviete počas nášho workshopu, kde si to účastníci vyskúšajú osobne a na vlastnom tele. To by im malo pomôcť v ich budúcom živote nevidieť v prečítanom, alebo vypočutom texte len slová, ale aj to, čo je za týmito slovami.

11:30 Lesná pedagogika

Lesná pedagogika je environmentálne vzdelávanie zamerané na spoznávanie prírody, života v lese a objavovanie prírodných tajomstiev prostredníctvom hier a zážitkov. Lesná pedagogika je založená na zmyslovom vnímaní prírody formou zážitkového učenia – hier rozvíjajúcich všetky zložky osobnosti človeka. Aktivity lesnej pedagogiky prebiehajú najčastejšie priamo v prírode – v lese. Lesná pedagogika svojimi aktivitami dopĺňa vedomosti o životnom prostredí, jeho ochrane a trvalo udržateľnom rozvoji. Lesná pedagogika je najjednoduchšia cesta lesníkov, ako priblížiť širokej verejnosti prostredie lesa so všetkými jeho funkciami.

12:45 Včela z východu

Príbeh včelára z Východu: Igor Štvarták vyrastal v malom meste a už ako malý bol obklopený zvieratami. Doma mali malé gazdovstvo, o ktoré sa musel postarať od svojich 12 rokov. Pred šiestimi rokmi sa rozhodol splniť si sen a chovať… Ale čo? Nebolo treba veľmi rozmýšľať. Mal vzťah k zvieratám aj rastlinám a z tohoto spojenia mu vyšla včela. Prvý rok študoval všetko o včelách. Chodil sa učiť k uznávanému včelárovi v jeho okolí. „Od jeho prvej návštevy včelnice som získal pocit, že im rozumiem. V jeseni som si kúpil prvé dve rodiny a po roku ich bolo dvadsať.“ O tie sa stará dodnes a má zo seba radosť. A radosť má aj rodina. Bez ich pomoci a tolerancie by to nedokázal. Už od začiatku Igor Štvarták pochopil, že včely sú všade okolo nás a my o nich vieme tak málo. Preto sa rozhodol podeliť sa so svojimi včelami aj s ľuďmi, ktorí sa o nich chcú dozvedieť viac. Venovať sa deťom a vysvetliť im, ako sú včely pre človeka dôležité. Aké miesto zastupujú v ekosystéme. Pomocou včiel ich naučiť ochrane prírody. Postupom času začal robiť prednášky v škôlkach, ktoré o to prejavia záujem. Najprv to bola jedna v jeho meste. Potom druhá, tretia. V okresnom aj krajskom meste. Aj to je jedna z ciest, ako ho vedia včely napĺňať. V budúcnosti chce vybudovať včelársky chodník, aby sa návštevník cestou k nemu už čo to dozvedeli. Momentálne sa stará o 100 včelích rodín.

14:30 Laco Cmorej a Poštová poisťovňa prvá pomoc

Laco Cmorej sa bude zhovárať s odborníkmi na prvú pomoc. Dozviete sa, ako sa správne správať v našich horách. Čo robiť v prípade nehody, ale aj množstvo ďalších zaujímavostí z práce záchranára.


Štvrtý deň / 03.08.2019

Posledný štvrtý festivalový deň vás programom bude sprevádzať profesionálna moderátorka Mariana Kovačechová. Pôsobí v bábkovom divadle na Rázcestí, v RTVS a rádiu Regina stred.

HLAVNÉ PÓDIUM

9:30 Mariana Kovačechová

10:00 Poštová poisťovňa prvá pomoc

Mariana Kovačechová sa bude zhovárať s odborníkmi na prvú pomoc. Dozviete sa ako sa správne správať v našich horách. Čo robiť v prípade nehody ale aj množstvo ďalších zaujímavosti z práce záchranára.

11:00 Fidlikanti

Ahojte, voláme sa Jožko a Andrejko. Niekedy, keď máme chuť vrátiť sa v čase, oblečieme si pestrofarebné oblečenie a hráme našim malým ratolestiam veselé ľudové detské pesničky. Chceme, aby ste s nami spoznali slovenské tradičné ľudové nástroje (fujara, koncovka, drumbľa, gajdy, píšťalky, husličky, cimbal) tance, zvyky a hry. Tentokrát za Vami pricestujeme na Medvedie dni na Hrebienok, kde vám zahráme, zaspievame a ukážeme všetko, čo vieme.

12:00 Mariana Kovačechová  s Tanapákmi

12:15  Škola tanca s Credance

14:00 Kozliatka a vlk – od Kaprálikovcov

Túto veselú rozprávku s pesničkami od hereckej rodiny  Kaprálikovcov= Kapríkovcov na suchu-  si zamilujú malí i veľkí. Nechýba v nej známy príbeh, humor, pesničky, poučenie a to všetko v novom šate-autorskom spracovaní ľudovej rozprávky. Ak sa prídete pozrieť na rozprávku KOZLIATKA a VLK, určite sa aj vďaka Vám tento veselý i napínavý príbeh skončí dobre – tak ako v každej poriadnej rozprávke-  a vĺčkovi cvaknú zuby naprázdno. Cvak, cvak, cvak. A na záver si spolu možno aj zatancujeme od radosti:-)

15:30 Cats – muzikál

Svetový muzikálový hit! Nadčasová hudba fenomenálneho Andrew Lloyd Webbera (autor muzikálov Fantóm Opery, Evita či Jesus Christ Superstar), spektakulárna výprava, strhujúca choreografia a samozrejme nezabudnuteľný piesňový hit Memory. Jeden z najdlhšie hraných muzikálov. Muzikál, ktorý ako prvý zlomil všetky rekordy uvádzania na Broadway v New Yorku (takmer 20 rokov nepretržitej produkcie) a vo West Ende v Londýne (21 rokov nepretržitej produkcie – vyše 9000 repríz). Od čias svetovej premiéry sa muzikál Cats – Mačky uviedol vo viac ako 30 krajinách, bol preložený do 15 jazykov a na celom svete ho videlo viac ako 73 miliónov divákov. Na Medvedích dňoch budete mať možnosť vidieť ukážky z tohoto muzikálu.

PÓDIUM

10:00 Na zemi dobre mi

Vesmírna loď z ďalekej planéty má problém. Mayday, mayday… Havaruje priamo do lesa… No, do lesa… Na skládku medzi stromami, kde kedysi les býval. Podarí sa našim vesmírnym kamošom pomôcť zvieratkám v lese a opraviť loď na návrat domov? Veselé bábkovo-činoherné predstavenie s pesničkami a dávkou interaktivity. 

11:45 Tdpaslík

Hlavný́ hrdina príbehu sa vydá do sveta zastaviť slnko, aby jeho kamarátka slnečnica na jeseň neodkvitla. Na svojej ročnej púti zažije rôzne dobrodružstvá, stretne mnoho priateľov, ktorí tiež potrebujú k životu slnko a na koniec… vlastne, koniec už uvidíte v divadle. V predstavení sú zastúpené viaceré témy: 4 ročné obdobia – súvislosti medzi prírodou a jej cyklami, kde sa v druhom pláne snažíme citlivo načrtnúť aj tému pominuteľnosti. Ako už aj názov predstavenia napovedá, zaoberáme sa tiež logopedickou témou – aj človek s rečovou vadou dokáže spraviť veľké veci, ak na sebe pracuje. Nechýbajú ani veselé pesničky a prvky interakcie s publikom. 

12:45 Včela z východu

Príbeh včelára z Východu: Igor Štvarták vyrastal v malom meste a už ako malý bol obklopený zvieratami. Doma mali malé gazdovstvo, o ktoré sa musel postarať od svojich 12 rokov. Pred šiestimi rokmi sa rozhodol splniť si sen a chovať… Ale čo? Nebolo treba veľmi rozmýšľať. Mal vzťah k zvieratám aj rastlinám a z tohoto spojenia mu vyšla včela. Prvý rok študoval všetko o včelách. Chodil sa učiť k uznávanému včelárovi v jeho okolí. „Od jeho prvej návštevy včelnice som získal pocit, že im rozumiem. V jeseni som si kúpil prvé dve rodiny a po roku ich bolo dvadsať.“ O tie sa stará dodnes a má zo seba radosť. A radosť má aj rodina. Bez ich pomoci a tolerancie by to nedokázal. Už od začiatku Igor Štvarták pochopil, že včely sú všade okolo nás a my o nich vieme tak málo. Preto sa rozhodol podeliť sa so svojimi včelami aj s ľuďmi, ktorí sa o nich chcú dozvedieť viac. Venovať sa deťom a vysvetliť im, ako sú včely pre človeka dôležité. Aké miesto zastupujú v ekosystéme. Pomocou včiel ich naučiť ochrane prírody. Postupom času začal robiť prednášky v škôlkach, ktoré o to prejavia záujem. Najprv to bola jedna v jeho meste. Potom druhá, tretia. V okresnom aj krajskom meste. Aj to je jedna z ciest ako ho vedia včely napĺňať. V budúcnosti chce vybudovať včelársky chodník, aby sa návštevník cestou k nemu už čo to dozvedeli. Momentálne sa stará o 100 včelích rodín.



Nenechajte si ujsť už v poradí 12. ročník obľúbeného tatranského medvedieho festivalu na Hrebienku!



Diskusia