Goral na gory 2018

08. 9. 2018 - 08. 9. 2018 | Starý Smokovec

Goral na gory 2018

V sobotu 8. septembra sa pod záštitou primátora mesta Vysoké Tatry Jána Mokoša uskutoční 3. ročník podujatia GORAL NA GORY. Hlavným bodom programu je aj tento rok symbolický výstup Goralov zo Starého Smokovca na Hrebienok. Počas podujatia si prídu na svoje nielen Gorali, pozvaní zo všetkých goralských regiónov Slovenska, Českej republiky, Poľska, ale aj priaznivci goralskej kultúry, tradícií a návštevníci Tatier.

Symbolickým výstupom si pripomíname historické putovanie Goralov počas valašskej kolonizácie. Putovanie Valachov trvalo niekoľko desaťročí. Postupne obsadzovali územia stále viac vzdialené od svojich pôvodných sídlisk, pričom postupne tiež prijímali kultúru obyvateľstva už usadeného v oblasti západnej Ukrajiny, cípu juhovýchodného Poľska a cípu severovýchodného Slovenska. Postupne s ním splývali, a tak sa formovalo svojrázne etnikum – Gorali.

Podujatie organizuje nezisková organizácia Obnova kultúrnych tradícií z obce Hniezdne. „Našou snahou je prostredníctvom tohto podujatia aspoň jedenkrát v roku spojiť všetky goralské regióny zo Slovenska i zahraničia, ako aj milovníkov goralského folklóru a tradičnej kultúry na jednom podmanivom mieste,“ informuje riaditeľ organizácie Marcel Kandrik.

Zraz účastníkov je na parkovisku pri kostole Nepoškvrneného počatia Panny Márie v tesnej blízkosti údolnej stanice lanovky na Hrebienok. Podujatie sa začína o 8.00 hod. Podobne ako počas minulého ročníka bude cieľom výstupu vyhliadkový Szilágyiho pavilón – prvý turistický objekt na Hrebienku postavený v roku 1904.

Po návrate Goralov z výstupu späť do centra diania sa o 13.00 hod. začne na hlavnom pódiu bohatý kultúrny program. Pre tých, ktorí sa turistického pochodu nezúčastnia, sú v Starom Smokovci pripravené ukážky zvykov a obyčajov Goralov z Kysúc, Oravy, Spiša, Liptova, Českej republiky a Poľska. Záujemcovia o tradičné remeslá môžu nahliadnuť do tajov remesla tkáčskeho, brašnárskeho, rezbárskeho, drotárskeho a košikárskeho. Taktiež bude možné nahliadnuť do tajov výroby keramiky, tradičnej výroby fujár, drevených insitných malieb či ručnej výroby ozdobných palíc a goralského sústružníctva. Už od samého rána budú pred očami návštevníkov pripravované tradičné goralské jedlá a pre najmenších bude pripravený ručný kolotoč. Ďalším bodom programu bude pasovanie známej osobnosti za „Priateľa Goralov“, rovnako ako sa ním minulého roku stal herec Ján Slezák.

Organizátori sú nadšení veľkým záujmom z radov goralov i negoralov a srdečne Vás pozývajú na podujatie.

Viac info na: www.goralnagory.sk.



Diskusia