Slávnosť jari a Furmanské preteky

06. 5. 2018 - 06. 5. 2018 | Nestville Park, Hniezdne

Slávnosť jari a Furmanské preteky

Prvá májová nedeľa, 6. mája 2018, bude patriť folklóru a našim tradíciám. Už po šiestykrát totiž nezisková organizácia Obnova kultúrnych tradícií usporiada v Nestville Parku v obci Hniezdne folklórne podujatie pod názvom  Slávnosť jari a Furmanské preteky. Cieľom podujatia je priblížiť a ukázať mladej generácií jedinečnosť a autentickosť ľudového umenia, ktoré nám naši predkovia odovzdávajú z generácie na generáciu. Keďže sa s touto akciou spája aj oficiálne otvorenie turistickej sezóny na severnom Spiši, súčasťou bude stavanie „mája“, ako symbolu jari a prebúdzajúcej sa prírody.

Na festivalovom pódiu vystúpi ľudový umelecký súbor PUĽS, známa hudobná skupina Hrdza, ako aj miestne folklórne súbory. Počas celého podujatia si obce Hniezdne, Jarabina, Čirč, Kamienka, Vyšné Ružbachy, Nižné Ružbachy, Kolačkov, Lacková a mesto Stará Ľubovňa zmerajú sily v súťažných aktivitách ako varenie Nestville gulášu, predstavenie obce, prezentácia remesla či folklóru, ktoré ohodnotia samotní návštevníci. Obec s najvyšším počtom bodov získa titul „Nositeľ tradícií“, pričom prvé tri obce budú odmenené finančným poukazom v hodnote 1500 €, 1000 € a 500 € na výstavbu alebo obnovu detského ihriska.
„Oslovili sme všetky obce nášho regiónu a ich starostov s možnosťou participovať na podujatí formou prezentácie obcí. Návštevníkom by sme radi ukázali rozmanitosť regiónu práve vďaka obciam, ktoré sú súčasťou nášho krásneho Spiša. Boli by sme radi, keby sa do tohto folklórneho projektu zapojilo čo najviac obcí. Touto formou si dovoľujem vyzvať oslovených starostov, aby s nami spojili sily a verejnosti ukázali autentickosť Spiša,“ vyjadril sa Mgr. Marcel Kandrik, riaditeľ OKT.

 

Ilustračná foto


Počas tohto podujatia sa bude rovnako pokračovať aj v tradícií organizovania Furmanských pretekov v Nestville Parku na celoslovenskej úrovni v spolupráci s Asociáciou furmanov Slovenska. Súťaženie furmanov sa už tradične postarajú o dokonalý zážitok. Zúčastnia sa ich najsilnejšie ťažné kone Slovenska. Ich úlohou bude ukázať furmanskú „drinu“ a kone aj inak, ako iba pri jazdení. Návštevníci tak budú môcť obdivovať rýchlosť, obratnosť, presnosť a poslušnosť i okamžité reakcie koní v niekoľkých súťažných disciplínach. Víťazné kone a ich furmani budú vecne aj finančne odmenení.

V priestoroch Nestville Parku bude prebiehať Tradičný trh pod záštitou organizácie Združenie Spiš, ktorého cieľom je predovšetkým propagácia a podpora regionálnych výrobcov potravinárskych špecialít. Návštevníci budú môcť ochutnať a zakúpiť najkvalitnejšie, najvoňavejšie a najčerstvejšie výrobky od domáceho pečiva, cez mäsové, mliečne, syrové či včelie výrobky až ku grilovaným pstruhom.

Keďže sa podujatie koná v areáli, kde sa nachádza jedna z najmodernejších rafinérií na výrobu liehu, návštevníci budú môcť nahliadnuť do expozície liehovarníctva a tradičných ľudových remesiel za zvýhodnené vstupné s 50-percentnou zľavou.

Podujatie je každoročne spestrené zaujímavým detským programom v spolupráci s čokoládovým kráľovstvom Nestville Chocolate a ovocnými šťavami Fruxi Fresh. Bohatým programom vhodným pre všetky príjmové kategórie obyvateľstva sa nezisková organizácia Obnova kultúrnych tradícií snaží o spojenie tradícií a folklóru na jednej strane, so súčasnou modernou dobou na druhej strane. Nenechajte si ujsť túto nezabudnuteľnú atmosféru a prežite príjemný deň 6. mája v Nestville Parku!

Program podujatia:

  • Sprievod koní
  • Privítanie účastníkov a stavanie mája
  • Prezentácia obcí a kultúrny program na hlavnom pódiu
  • Furmanské preteky
  • Súťaž obcí vo varení Nestville gulášu
  • Tradičný trh
  • Prehliadky expozície liehovarníctva
  • Detská zóna

Zdroj: N.o. Obnova kultúrnych tradícií



Diskusia