Cestovateľský festival Cestou necestou v Poprade

19. 11. 2017 - 19. 11. 2017 | Kino Tatran, Poprad

15:00 Rudolf Tisovský - 14 štátov Európy na Pionieri
Ak chcete cestovať, nehľadajte si moc dôvodov, prečo to nejde, jednoducho vyrazte. Porozprávam o tom ako sa cestuje na staručkom 45-ročnom motocykli Jawa Pionier. Porozprávam o tom ako pripraviť takúto motorku a čo všetko si nabaliť na 8500km cestami necestami. Ukážem aké zaujímavé miesta som navštívil, kde všade som kempoval a aj "kempoval". Uvidíte ako vyzerá život motorizovaného "bezdomovca" na cestách.

16:00 Cástor Enrique Sánchez Rodríguez - Čo ti v Kolumbii hrozí a neminie ťa
Promo heslo Kolumbie je: "Jediné riziko je, že nebudeš chceť odísť". Kolumbia je posledná neobjavená krajina v Latinskej Amerike. Situácia v 80. a 90. rokoch bola naozaj kritická. Dnes je realita úplne iná.

17:15 prestávka

17:30 Zuzana Hermanová - Indonézia - dobrodružstvo poznania rôznorodých ostrovov
Indonézia je najväčšia ostrovná krajina na planéte. Medzi najznámejšie ostrovy patria Sumatra, Jáva, Bali, Komodo, Lombok, Flores, Sulawesi, Kalimantan,... Množstvo jedinečných etník, kultúr a tradícií. Od plantáží, pralesov a orangutanov, po hinduistické a budhistické chrámy pod patronátom UNESCO. Dobrodružstvo ako z doby kamennej, sofistikované tanečné predstavenia, techniky batikovania, jedinečná architektúra. Masáže, trek v blate, výprava za obrovskými jaštermi-varanmi, plavba loďou k nádherným koralom, šnorchlovanie s karetami obrovskými, výstup na sopku. Množstvo zážitkov a pekných fotiek.

18:30 Cástor Enrique Sánchez Rodríguez - Grónsko? Myslíš Grécko?
Čo to je? Žije tam niekto? Ako to tam vyzerá? Čo sa tam momentálne deje? Ako je možné, že v našich očiach menej vyspelá kultúra dokázala prežiť tam, kde “vyspelejší” Vikingovia nakoniec vyhynuli? Ešte pred dvoma rokmi jediné, čo som o Grónsku vedel, bolo, kde sa na mape nachádza. Dnes, po dvoch rokoch strávených v krajine Kalaallitov, som fascinovaný nielen krajinou, ale hlavne ľuďmi, ktorí tam žijú. Touto prednáškou by som chcel odpovedať na najzákladnejšie otázky, ktoré človeku napadnú, keď myslí na najväčší ostrov sveta.

19:15 prestávka

19:30 Lenka Vantuchová - Moja cesta na koniec sveta
Hory a pláže, veľkomestá a divočina, ľudia a zvieratá, párty a meditovanie, ľadovce a púšte, couchsurfing, kempovanie a hotel, práca na ryžovom poli či v kancli. Z Argentíny až na Aljašku, cez Havaj a Fidži na Nový Zéland a cez Austráliu a juhovýchodnú Áziu späť domov. To najlepšie z 31-mesačnej cesty v 13 krajinách.

Vstupné:
- 6€ predpredaj v Kine Tatran
- 7€ na mieste
- 4€ po 18:30

Predpredaj: čoskoro


Diskusia