Štáfl v múzeu

25. 8. 2017 - 14. 10. 2017 | Múzeum TANAPu, Tatranská Lomnica

Reprodukcie obrazov Otakara Štáfla, všestranného umelca a otca myšlienky vytvorenia Symbolického cintorína pri Popradskom plese, si až do polovice októbra môžete pozrieť v priestoroch Múzea TANAP-u v Tatranskej Lomnici.

Podobne ako mnoho iných českých umelcov, aj mladého Štáfla očarila nedotknutá slovenská príroda. Najprv spoznával Detvu a jej okolie, neskôr si jeho srdce podmanili Tatry. Nielenže sa tu aj s manželkou Vlastou usadil, ale stal sa aj jedným z ich dvorných maliarov. Vysoké Tatry boli jeho domovom v období medzi dvoma svetovými vojnami, tvoril v prenajatom ateliéri na Štrbskom Plese. Maľoval obrazy s horskými motívmi, krásu Vysokých Tatier zachytil na mnohých akvareloch a monumentálnych olejových maľbách. V roku 1928 vyšiel tlačou cyklus 120 akvarelov z Vysokých Tatier. Dva obrazy s tatranskými motívmi boli vydané aj na poštových známkach. Štáfl bol zároveň aj spolunájomcom chaty pri Popradskom plese, spolu s tajomníkom Klubu československých turistov Alojzom Lutonským prišli s nápadom vybudovať pietne miesto obetiam hôr pri Popradskom plese. Návštevu Symbolického cintorína však už absolvovať nestihol, rodák z Nemeckého Brodu zahynul spolu s manželkou 14. februára počas bombardovania Prahy priamo vo svojom ateliéri.

Výstavu, v rámci ktorej si návštevníci môžu pozrieť vyše polstovku reprodukcií Štáflových obrazov tatranskej krajiny, zapožičala Podtatranská knižnica v Poprade.

Otváracie hodiny a ďalšie informácie o Múzeu TANAPu nájdete na www.lesytanap.sk/sk/pre-navstevnikov/muzeum-tanapu


Diskusia