Výstup na Téryho chatu

23.12.2015 | blog

Výstup na Téryho chatu

„Terinka“ ako sa zvykne familiárne nazývať, patrí medzi najobľúbenejšie chaty v Tatrách. Nachádza sa vo výške až 2 015 m n. m., a tak je najvyššie položenou celoročne otvorenou chatou v Tatrách.

Chatu obklopuje 5 Spišských plies. Ubytujete sa tu však na trošku sparťanskejší spôsob. V 3 izbách sa dá prespať na 24 posteliach. V jednej z izieb je až 12 postelí. Na chatu nosia občerstvenie nosiči, preto sú ceny „mastnejšie“. No mne to nie je nikdy ľúto, keď si predstavím, že vďaka ich ťažkej práci sa tam hore dá byť. K ubytovaniu si teda viete objednať aj plnú penziu. Ak prídete na chatu a potrebujete núdzovo prespať, môžete sa zložiť aj v jedálni na zemi, mali by ste ale mať pri sebe vlastný spacák. V chate je voda, v umyvárkach len studená, a tiež elektrina.


Na chatu sa dostanete rôznymi trasami. Najľahšia vedie z Hrebienka okolo Bilíkovej, Rainerovej a Zamkovského chaty po červenej značke. Od Zamky sme odbočili na zelenú. My sme sa na Terinku vybrali, keď sme boli ubytovaní v Bilíkovej chate. Od Zamky začal chodník mierne stúpať do Malej Studenej doliny. Celý chodník je celkom pohodlný, strmšie sme začali stúpať až pri vysokých skalách, ktoré spolu vytvárajú útvar s názvom Veľký a Malý Hang. Zvyknú tam pobehovať kamzíky, padať menšie snehové lavíny a po ceste stretnete aj horských nosičov, ktorí smerujú s ťažkým nákladom na Terinku. Nakoniec sme ten strmák vyšľapali a ocitli sa pri chate. Plesá boli vtedy takmer celé zasnežené. Pod nami bola krásna jesenná inverzia. Od chaty je veľmi pekný výhľad na Lomničák. Ako na dlani máte tiež Malú Studenú dolinu a Popradskú kotlinu. Doliny sa postupne plnili stúpajúcimi oblakmi. 


Od Téryho chaty sa dá v lete pokračovať aj ďalej dolinou okolo plies k Priečnemu sedlu, cez ktoré sa dostanete k Zbojníckej chate. Táto túra však už skutočne patrí k technicky náročným túram a vyžaduje si dobrú kondíciu. Verím, že na túto túru tiež raz dorastiem.

Okrem tohto smeru možno prísť ku chate aj zo strany Belianskych Tatier od osady Tatranská Javorina. Hneď ako to vyskúšam, určite o tom napíšem :-). 

Mandalienka

Poistenie

axa logo
AXA cestovné poistenie
zľava 50% na poistenie

Mapa k článku

Galéria



Diskusia