Výstup na Slavkovský štít

09.12.2015 | blog

Výstup na Slavkovský štít

Už dlhšie sme si s partiou plánovali tento výstup a keď už nadišiel ten deň, počasie nám veľmi neprialo. Z hotela v Novej Lesnej sme mali výhľad priamo na štít, ktorý bol celý v oblakoch. Fúkal celkom intenzívny vietor, ale domnievali sme sa, že tie oblaky rozfúka, a tak sme sa vydali na cestu.

Vyrážame

Ruksaky sme mali  naplnené jedlom, pretože nás čakala 5,5 hodinová túra. Viacerí hovorili, že trasa je dosť ťažká a preto som sa dosť obávala. Štartovali sme zo Starého Smokovca pri stanici pozemnej lanovky. Trasa je značená modrou turistickou značkou. Začiatok nebol veľmi náročný, mierne stúpanie až k rázcestiu pod Slavkovským štítom. Ďalej sme pokračovali cez les až na Slavkovskú vyhliadku, kde je pódium so zábradlím. Tu sa môžete pokochať pekným výhľadom. Dokonca aj nám sa naskytol celkom zaujímavý pohľad, aj keď bol do veľkej miery zastretý hmlou. Od vyhliadky sme pokračovali kosodrevinou a skaly boli stále vyššie. Začalo to byť  náročnejšie o čom dali vedieť aj moje kolená. Vietor fúkal čím ďalej, tým viac a viditeľnosť bola rovnako čím ďalej, tým horšia. Všetci nás varovali, že chodník je na určitých úsekoch dosť strmý. My sme mali tú výhodu, že viditeľnosť bola natoľko zlá, že sme žiadny strmý spád nevideli. Čím bližšie sme boli k vrcholu, tým bolo počasie horšie. Vlhko, dážď a naozaj veľmi silný vietor nám komplikovali výstup. Už od Slavkovskej vyhliadky sa zdalo, že vrchol nie je až tak ďaleko. Nakoniec sme zistili, že to čo sme pokladali za vrchol bol len Slavkovský nos a vrchol bol ešte pekný kúsok za ním. Celou cestou sme stretli len veľmi málo turistov, veď kto by sa tam aj trepal v takom počasí :) ....

V diaľke vidíme kríž - sme na vrchole!!

Konečne sme sa dostali na vytúžený vrchol, kde sme si s radosťou vychutnali neskorý obed v podobe rohlíkov a zapili to ako správni Slováci “ohnivou vodou”. Bola tu naozaj zima a nevideli sme nič iné ako kríž. Načerpali sme silu a mohli sme sa vydať smer Starý Smokovec. Cestou dole sme už nikoho nestretli a počasie sa už začalo zlepšovať. Cestu dole sme si obohatili o menšiu obchádzku, keď sme sa od rázcestia pod Slavkovským štítom vybrali cez Hrebienok a pokochali sa výhľadom na Smokovec.

Túra na Slavkovský štít bola podľa môjho názoru dosť náročná, avšak dosť zavážilo aj počasie, pretože to nám veľmi komplikovalo túru. Ale ten pocit, že ste na vrchole je na nezaplatenie :)

MIMI

Poistenie

axa logo
AXA cestovné poistenie
zľava 50% na poistenie

Mapa k článku

Galéria



Diskusia